7 elemente pe care sa le consideri, la alegerea unui ansamblu de porti

Așa cum un antreprenor în construcții se uită la proiect ca să determine pașii de urmat, tot așa un beneficiar trebuie să ia în calcul câteva aspecte atunci când vine vorba de alegerea viitorului ansamblu de porți. Așa că am ales să descriem cele mai importante 7 elemente pe care să le iei în considerare la alegerea unui ansamblu de porți:

1. Material

Înainte de a ne gândi la modele și culori, este foarte important să stabilim materialul din care vor fi fabricate poarta/gardul.

  • Cât de durabil este materialul în timp?
  • Care sunt aspectele de întreținere la care trebuie să am grijă pe parcursul exploatării/utilizării porții din materialul ales?
  • La ce interval de ani trebuie să intervin cu revopsirea ansamblului de porți? De exemplu, în cazul porților din fier forjat, producătorii recomandă refacerea periodică a stratului de lac (la 2-3 ani de pildă, după caz) pentru a proteja în mod eficient elementele din fier forjat de rugină – inesteticile pete maronii ce apar în anumite zone.

Există materiale care se deformează în timp; altele, cum ar fi lemnul, putrezesc, altele ruginesc, cum e cazul fierului.

Foarte importantă aici e și greutatea materialului ales care va determina greutatea totală a ansamblului de porți. Acest aspect are impact asupra tipului necesar de prindere pe stâlpi, robusteții adecvate a stâlpilor (din beton sau alt material, grosime potrivită și eventual cantitatea de armare cu fier a stâlpului din beton, potrivită susținerii greutății viitoarelor porți) și nu în ultimul rând asupra tipului de motorizare în vederea automatizării accesului dacă se prevede așa. E lesne de înțeles că optarea pentru o poartă de aluminiu rezidă într-o greutate mult redusă față de orice alte material (lemn, fier etc.).

2. Tip constructiv/deschidere poartă

După ce am clarificat materialul din care va fi fabricată poarta, ne îndreptăm spre tipul de deschidere dorit. Dintre tipurile constructive/deschidere existente, putem alege cel puțin între tipul de deschidere prin culisare sau batant sau care mai este numit ”porți pe balamale”. Poarta culisantă e ideală atunci când dorim să eficientizăm spațiul util din curte. În ceea ce privește poarta batantă, privind deschiderea acesteia, trebuie să ținem cont de nivelul de pantă existent în amontele platformei de acces din interiorul curții.

                                       

         Poartă batantă/pe balamale                                                                        Poartă culisantă

3. Modalitate de acces

Următorul element important de stabilit încă înainte de a realiza fundația și stâlpii porții este dacă intenționăm să avem parte de un acces complet automatizat (deschidere – închidere, interfon/videointerfon etc.) sau de unul manual. Dacă alegem confortul oferit de automatizarea accesului auto sau pietonal, trebuie ca în centrul armăturii înainte de turnarea stâlpilor din beton, să instalăm tuburile de pvc armate care să conțină firele electrice pentru iluminare, interfon/videointerfon, motorizare etc. Nu de puține ori acest aspect este neglijat, beneficiarul realizează mai târziu importanța automatizării accesului și trebuie să realizeze săpături și/sau decopertări curte, spart stâlpii finisați deja…

4. Modelul și culoarea

Ei acum e momentul să începem să și visăm puțin:

  • Umplere fără spații între elementele porții – adică opacitate/intimitate completă
  • Umplere aerisită – partial opac – combinată cu o parte plină – integral opac
  • Aerisire la maxim pentru expunerea părții frumoase a curții/casei tale

Respectând principiul că ”gusturile nu se discută” de menționat este că păstrarea unei aerisiri minime este foarte benefică în cazul rafalelor puternice, mai ales când avem porți de mari dimensiuni.

La culori nu prea există limite, în funcție de producător și materialul utilizat. Puteți alege fie orice culoare, fie culori standard care se poartă (anthracite, rust – maro ruginiu, alb, nuanțe de gri, fildeș etc.) fie chiar imitație lemn dacă poarta e din aluminiu spre exemplu. Tot la rubrica ”se poartă” amintim vopselurile mate și chiar puțin metalizate.

5. Aspect – design – frumusețe

Ansamblul de poartă (auto și/sau pietonală) este unul din elementele parte a arhitecturii oricărei clădiri (fie că vorbim de clădire de birouri sau mai ales locuință) care” ne sare” în ochi și putem spune că e ca o carte de vizită, „mostră a ce urmează” dincolo. Așa cum o poartă fortificată de pe timpul cetăților medievale transmitea un mesaj: de autoritate, de putere etc.

Așa că nu greșim dacă vom căuta să avem o poartă frumoasă, cu element „wow”, modernă, fără urme de sudură sau polizări neregulate.

6. Neprevăzut

Viața e plină de neprevăzut. Dacă are loc o accidentare a ansamblului de porți, cât de facilă e remedierea? Trebuie refăcută întreaga poartă sau, ca în cazul asamblărilor mecanice, se pot schimba doar acele elemente accidentate?

7. Furnizor

Nu în ultimul rând, e important să optezi pentru o soluție la cheie: realizare și instalare porți, inclusiv automatizare acces. Și bineînțeles, orientează-te pe alegerea unui furnizor de porți care nu doar vinde porți ci e gata să te consilieze și să îți ofere o poartă pentru tine, curtea ta, terenul tău, preferințele tale…

Leave a Reply