Oferă intimidate și protecție, dar sunt mai mult decât un element cu utilitate, sunt și un element de design. Iar primul criteriu de alegere a porților și a gardurilor trebuie să țină cont de felul în care acestea se integrează arhitecturii casei. Să avem mereu în vedere că nu reprezintă doar calea de acces către locuință, ci calea către impresia pe care o lăsăm vizitatorilor noștri. Și, desigur, impactul pe care îl au asupra noastră de fiecare dată când revenim acasă.
Am pregătit un mic ghid cu sfaturi de care să ții cont atunci când optezi pentru împrejmuirea spațiului. Toate aceste sfaturi te ajută să iei cea mai bună decizie!
Alege cel mai bun material!
Pe piață există o mare varietate de materiale, însă clar există unul care este cel mai bun pentru locuința ta. Acesta trebuie să fie rezistent în timp, de calitate, modern, să asigure conexiunea proprietății cu exteriorul și să aibă un design deosebit. Nu te lăsa pradă insinctului de a opta pentru cea mai ieftină soluție. Ulterior, poți să plătești foarte mult pentru această alegere!
Nu uita de căile de acces!
Paradoxal, împrejmuirea nu trebuie să constrângă, ci să permită utilizarea cu ușurință a spațiului din curte. Poțile pot avea mai multe variante de deschidere: batante, culisante sau culisante autoportante. Ca să alegi bine, trebuie să ții cont de spațiile funcționale ale porților, de existența eventualelor pante. Asigură-te de eficiența în timp a acestora! Adică, pe lângă prețul inițial de achiziție, gândește-te și la costurile suplimentare care, inevitabil, pot apărea pe parcurs, fie că vorbim de costuri de remediere, fie că vorbim chiar de costuri aferente înlocuirii.
Include și o poartă de acces pietonal!
Este de preferat ca poarta pietonală să fie separată de poarta de acces auto. Nu doar din considerente legate de funcționalitate și confort, ci și din considerent estetic.
Ai în vedere “accesoriile” care vin la pachet cu fiecare metodă de împrejmuire.
De exemplu, dacă se alege varianta porților automatizate, trebuie pregătită cablarea care este necesară funcționării automatizărilor. De preferat, de pregătit încă în faza de construcție a fundațiilor, a aleilor și a stâlpilor, astfel o să se reușească mult mai ușor ascunderea cablurilor. În cazul porții pietonale, ia în calcul interfonul care îți permite să deschizi din confortul casei sau un sistem de control acces care îți va permite să deschizi din exterior fără a utiliza cheia.
Nu ignora fenomenele meteo!
Ploaia, ninsoarea, grindina, dar în special vântul sunt condiții meteo care dictează alegerea.Ține cont de acțiunea vântului asupra elementelor de împrejmuire, în special asupra porților! În acest sens, dimensiunea porților este cel mai important factor. Este indicate să nu se supradimensioneze porțile pentru că acest lucru presupune eforturi mai mari pentru elementele în mișcare și automatizări.
Ai în vedere fundația din beton!
Fiecare împrejmuire a curții presupune existența unei centuri (fundații) din beton, rolul acesteia fiind să susțină stâlpii necesari împrejmuirii. Stâlpii pot fi tot din beton armat sau pot fi metalici.
Apelează la un specialist!
S-ar putea ca acesta să fie, de fapt, cel mai important sfat. O recomandare bună în faza de proiectare înseamnă eficientizare a costurilor și a timpului, se previn astfel costurile cu modificările ulterioare.
Alege ceva care te reprezintă cu adevărat!
Există, așa cum spuneam, o gamă largă pe piață, dar modelul trebuie ales în concordanță cu gusturile tale, arhitectura locuinței.
Te invităm să urmărești pagina noastră de Facebook pentru a fi la curent cu toate noutățile Davos!
Citește și articolul nostru despre Modele constructive, pentru a te familiariza cu terminologia de specialitate.